Uit een recent onderzoek naar de houding van bedrijven ten opzichte van energie en milieu blijkt dat het MKB gemiddeld slechts een 6,1 op tien beoordeelt voor wat betreft het belang van energiebeheer en het terugdringen van het energieverbruik voor hun bedrijf.

  • Veel kleine en middelgrote ondernemingen meldden een gebrek aan tijd en middelen om te investeren in energiebesparende initiatieven, maar een paar eenvoudige en goedkope methoden om de energie-efficiëntie te verhogen kunnen echte milieuvoordelen opleveren, evenals aanzienlijke kostenbesparingen.

Alleen al het uitschakelen van apparatuur, zoals computers en fotokopieerapparaten, kan volgens de Carbon Trust het gemiddelde kantoor £6.000 per jaar besparen, terwijl er nog meer kan worden bespaard door eenvoudigweg energiebesparende lampen te installeren.

De jaarlijkse energierekening blijft maar stijgen

Recent onderzoek toonde aan dat een café met een jaarlijkse energierekening van £20.000 en een aanzienlijke CO2-voetafdruk de hoeveelheid CO2 die het jaarlijks uitstoot met meer dan acht ton kan verminderen en de jaarlijkse energierekening met meer dan £2.000 kan verlagen door middel van eenvoudige energiebesparende stappen.

Een lagere CO2-voetafdruk en lagere energierekeningen zijn niet de enige voordelen van een energie-efficiënte werkplek: een aantal grote bedrijven hebben initiatieven voor CO2-reductie genomen en moedigen hun toeleveringsketen aan om dit voorbeeld te volgen.

Deze top vijf tips moeten bedrijven helpen om hun energieverbruik te verminderen:

Als je het niet meet, kun je het niet aan’ – houd je energieverbruik bij door de meterstanden elke week op een spreadsheet op te nemen.

  • Laat een gekwalificeerde elektricien een energiemonitor plaatsen. Maak uzelf vertrouwd met de manier waarop dit werkt. Stel na montage vast wat de gemiddelde dagelijkse meterstanden zijn in de omgeving van het bedrijf. Stel ook vast wat de laagste stand moet zijn aan het einde van de werkdag als niet-essentiële apparatuur is uitgeschakeld, en maak er een deel van uw routine van om dit elke avond te controleren; als de stand hoger is dan normaal, moet er waarschijnlijk iets worden uitgeschakeld.
  • Doe onnodige lichten uit. Elke dubbele 58 Watt tl-fitting kost £23 per jaar om te draaien.
  • Vervang gloeilampen door compact fluorescerende lampen. Standaard gloeilampen (gloeilampen) zijn inefficiënt: 10% licht en 90% warmte. Een 20 Watt spaarlamp in plaats van een 100 Watt gloeilamp kan u zo’n £16 per jaar besparen.
  • Laat ketels professioneel onderhouden. Het onderhoud van uw verwarmingsketel kan u tot £120 per jaar besparen als u momenteel £400 aan ruimteverwarmingsfacturen uitgeeft.