goedkope tv

Dit artikel belicht de voor- en nadelen van plasma versus LCD zoals die van toepassing zijn op een televisiedisplay. Het geeft ook een aantal richtlijnen om u te helpen bepalen waar een van deze twee platte beeldschermtechnologieën het beste past. Denk dus goed na over alle voor- en nadelen voordat je begint met een televisie kopen, er zijn namelijk behoorlijk wat aanbiedingen bijgekomen.

Plasma of LCD – Welk type display is geschikt voor u?

Hoewel zowel LCD- als plasmaschermen in de vorm van slanke platte beeldschermen worden geleverd, verwerken deze twee platte beeldschermen vanuit technologisch oogpunt het beeld op een totaal andere manier.

Plasma maakt gebruik van een matrix van kleine gasplasmacellen die door precieze elektrische spanningen worden opgeladen om licht uit te stralen en zo het beeld te creëren. Liquid Crystal Displays (LCD) panelen – werken door een vloeibare kristaloplossing op te vangen tussen twee platen gepolariseerd glas. Wanneer een elektrische stroom door de vloeibare kristallen wordt geleid, veranderen ze de polarisatie van het licht dat er doorheen gaat in reactie op de elektrische spanning – waardoor er meer of minder licht door het gepolariseerde glas aan de voorkant van het scherm kan gaan.

  • Het is niet de bedoeling van dit artikel om in te gaan op de werkelijke details van hoe deze verschillende displaytechnologieën het beeld verwerken – het gaat immers niet om wat er achter het scherm gebeurt, maar om de manier waarop deze verschillende displaytechnologieën presteren als een televisiescherm. Tegelijkertijd is het de moeite waard om op te merken dat het dezelfde verschillen zijn die elk van deze displaytechnologieën zijn sterke en zwakke punten geeft en dat daarom de ene onder bepaalde omstandigheden geschikter is dan de andere.

In de onderstaande lijst worden de belangrijkste verschillen tussen deze twee beeldschermtechnologieën belicht:

Omvang: Voorlopig treden botsingen tussen plasmatelevisie en LCD-tv op in het bereik van 40 tot 50 inch beeldschermen. In werkelijkheid komen lcd-tv’s met een top out-bereik van ongeveer 45 inch – wat betekent dat voor grotere schermformaten een plasmascherm uw enige echte optie is als u op zoek bent naar een direct-view-tv-systeem. Aan de andere kant, aan de kleinere kant van het spectrum, namelijk bij 15″ tot 36″ TV’s, is LCD de manier om te gaan als wat u wilt iets stijlvol en slank is (bij minder dan 4-inch in de diepte).

  • Beeldkwaliteit, contrast en kleurverzadiging: Zowel plasma als de nieuwste TFT-LCD platte beeldschermen zijn in staat om een uitstekende beeldkwaliteit te produceren – met heldere, heldere beelden.
  • Plasma flatpanel-displays zijn echter geschikter voor basaal gebruik in de thuisbioscoop dan LCD. De structuur van de gascel in een plasmascherm is zodanig dat er geen licht lekt tussen de aangrenzende cellen (of pixels). Hierdoor zijn plasmaschermen in staat om diepere zwarten weer te geven – dus beter contrast en detail in televisie- en filmscènes waar veel donker en licht tegelijk wordt weergegeven.
  • Ter vergelijking, de aard van de LCD-technologie – waar een achtergrondverlichting door de LCD-laag schijnt – betekent dat het moeilijk is om echte zwarten (d.w.z. echte afwezigheid van licht) te bereiken, omdat er altijd enige lichtlekkage is van aangrenzende pixels.
  • Dit betekent niet dat LCD-panelen niet geschikt zijn als TV-schermen; de huidige LCD-televisietoestellen maken gebruik van panelen met een extreem hoog contrast die in staat zijn om diepere zwarten weer te geven, maar de nieuwste plasmatelevisietoestellen hebben nog steeds een licht randje over LCD als het gaat om contrastniveaus.

LCD En Plasma Televisie Met Elkaar Vergelijken Is Bijna Onmogelijk, Je hebt Namelijk Veel Verschillende Schermstructuren

De situatie is enigszins vergelijkbaar als het gaat om de kleurverzadiging. Nogmaals, het is de verschillende schermstructuur tussen LCD en plasma die de reden is voor het verschil tussen de twee technologieën in dit opzicht, en hoewel beide in staat zijn om op een uitzonderlijke manier met kleur om te gaan, leiden plasmaschermen in dit opzicht nog steeds – het produceren van nauwkeurigere en levendigere kleuren.